Uit de polderklei getrokken

Deel 5

Op honderd meter van het nieuwe huis is een sloot. Een sloot om in de zomer met een rubberbootje in te dobberen. In de winter kunnen we schaatsen. Want vroeger kon je iedere winter nog schaatsen. Bij de bungalows rechtsom. Een rondje nieuwbouw stad ligt dan voor je. In de stomste buurt van onze woonplaats, waar volgens ons alleen maar tuig woont, lijkt het altijd te dooien en moeten we klunen.

Op 836 met mijn stappenteller getelde stappen van huis ligt mijn nieuwe lagere school. Bijna gaf mijn vader daar les. Ik word net als alle andere jongens verliefd op de juf in de vierde klas. Het jammer vindend dat ze maar twee dagen les geeft. Tijdens een herfstwandeling voel ik me koning als ik haar hand vast houd. Jonge stad, jonge kinderen, jonge juffen. Met carnaval ben ik verkleed als Paul Stanley. Er is net niet genoeg zwarte verf voor mijn pruik.

Nieuwbouw steden zijn een paradijs voor kleine kinderen. Waar je ook naar toe kijkt, je ziet bouwplaatsen. Zijn we op zaterdag niet bezig om daar iets te slopen, dan zijn we op Jeugdland. Een permanent huttendorp aan de rand van de stad. We bouwen er een hut. Verkopen er poffertjes in Flip’s poffertjeskraam. Ik sla een gat in mijn eigen achterhoofd en een spijker in mijn teen.

De buren op het hoekje hebben een kuikentje uit een eendennest gehaald. De moeder was al uren weg zeggen ze. Ik vind ze stom, maar ga toch kijken. Nieuwsgierigheid wint altijd. We mogen zomaar naar binnen. Ik vind het aparte mensen. De woonkamer ligt vol met grote kunststof letters. Hij doet iets met reclame geloof ik. Ik heb er niets van begrepen, want ik luister niet naar wat hij verteld. Het kuikentje kan me ook niets meer schelen. Ik ben gefascineerd door de letters.

Achter ons woont Arnold. Arnold vindt de Opel Kadet de mooiste auto die er is. Waarschijnlijk omdat zijn vader er een rijdt. Arnold heeft speelgoed vrachtwagens waarmee we op de vloer van zijn slaapkamer spelen. Ik vind dat ik veel beter het geluid van een vrachtwagen na kan doen. Arnold vind van niet. We draaien ook muziek, maar Arnold heeft alleen Shakin’ Stevens en Henk Wijngaard. Ik hou van de Stray Cats en The Rolling Stones.

Uit de polderklei getrokken. Een autobiografie van mijn leven.
Deel
1, 2, 3, 4

One Response to “Uit de polderklei getrokken”

  1. Impa Says:

    Fijn, fijn, deze stukkies autobiografie. Ik zie het voor me, zoals je het schrijft. (En er komt een stroom beelden uit mijn eigen kindertijd mee los. Nieuwbouw, eendjes, juffen, vriendjes en Shakin’ Stevens. Smullen!)

Leave a Reply