Lege deurmat

Het was raar opstaan dinsdagochtend. Het opstaan begon als iedere andere dinsdagochtend. Als iedere door de weekse ochtend eigenlijk. Na mijn wekker een stuk of 10 keer op de snooze button te hebben geslagen moest ik er om half zeven toch echt uit om op tijd de trein in te stappen.

Ik stapte uit bed, ik nam een douche, ik kleedde me aan, ik poetste mijn tanden en liep naar beneden naar de voordeur. Bij de voordeur aangekomen werd mijn ochtend anders dan ik vijftien jaar gewend was. Beneden aan de trap trof ik een lege deurmat aan. Een lege deurmat waar vijftien jaar lang een Volkskrant lag te wachten. 1 september wist ik meteen. Het is vandaag 1 september. Er is vandaag een eind gekomen aan mijn Volkskrant abonnement.

De Volkskrant stond altijd al bekend als het roddelblad voor intellectuelen. De populistische onder de serieuze ochtendkranten, maar ik vond het altijd een hele prettige krant. De opmaak van de NRC vond ik nooit uitnodigen tot lezen, Het Parool te Amsterdam gericht en Trouw te gelovig (een mening die ik overigens een jaar of anderhalf geleden bijstelde). De Volkskrant was mijn krant.

Tot de laatste restyling een half jaar geleden. Wat moest ik in hemelsnaam met een tweede katern dat op dinsdag over de jeugd ging en op woensdag over huizen. Laat dat lekker aan Ouders van nu en VT Wonen. De laatste restyling was het laatste druppeltje dat mij over de ik wil van die krant af muur heen duwde.

Sinds afeglopen dinsdag, sinds 1 september zijn mijn ochtenden Volkskrantloos. Het was even wennen en de Metro en de Spits zijn niet aan mij besteed. Sinds dinsdag lees ik in de ochtendtrein een boek. Of ik doe een tukkie.

Vanochtend liep ik na het opstaan mijn twee trappen af. Op de deurmat lag een Volkskrant. En een Trouw. Helemaal zonder krant kan ik natuurlijk niet, dus nam ik op beide een zaterdag abonnement. Een zaterdag abonnement dat mij in staat stelt om op door de weekse dagen online beide kranten volledig te lezen. Online waar ik een tweede katern over huizen en jongeren en het kerk nieuws gewoon kan overslaan.

Frommel zonder krant? Dat kan namelijk echt niet.

Leave a Reply