Ford Prefect

Vannacht bleek ik Ford Prefect wel te kennen. Opeens stond hij naast me. Dat kwam mij nogal vreemd voor, want de afgelopen week riep ik nog vragend waarom ik Ford Prefect niet kende. Die kreet was geen roep om hulp. Wel een roep gevoed door verlangen. Iedereen heeft wel eens van die buien. Dat het weg willen naar onbekende oorden en levens stevig in je hoofd geankerd zit.

Ik hoef maar om me heen te kijken en de tevredenheid neemt zijn ruimte weer in en juist toen stond dus Ford opeens naast me. “Ik zit hier prima Ford”, zei ik tegen hem. “De wereld vergaat niet, ik heb mijn dromen en verlangens, maar bovenal zit ik ook wel weer best.” Het was tegen dovemansoren. Ford stond er op dat ik mee ging. Hij duldde geen tegenspraak en zo stond ik 10 minuten later aangekleed en wel op straat.

Mooi dat hij me niet naar Trillian bracht. “Trillian komt vanzelf”, antwoorde hij. Trillian komt vanzelf. Hij nam me mee naar haar. Dieper en dieper gingen we. Dieper en dieper. Tot we voor haar stonden. Op een metertje of twee afstand. Daar stond ze. Ik zag haar wel. Zei mij niet.

“Zeg het haar nu maar”, zei Ford. “Kom op zeg het haar nu maar. Gooi het er uit.” Ik keek hem aan en daarna keek ik weer naar haar. Mijn mond ging open. De woorden waren onderweg. Ik keek naar Ford en daarna weer naar haar. Mijn mond klaar om de woorden naar buiten te laten.

Ik deed mijn mond weer dicht. Ik keek naar Ford. Ik keek naar haar. “Ik ken jou helemaal niet”, zei ik tegen Ford. “Ik ken jou helemaal niet. En haar ook niet. Misschien dat ik haar ooit gekend heb, maar ze bestaat niet meer.”

42, dacht ik toen ik me omdraaide en wegliep.

2 Responses to “Ford Prefect”

  1. jack of hearts Says:

    Ik denk dat je hier zonder kennis van het Hitchhikers-oeuvre weinig mee kunt, maar ik denk dat ik hem wel ongeveer snap. De bijbehorende vraag lijkt me iets als blijf je steken in verlangen naar iets wat niet meer is of ga je verder?
    Of is het toch gewoon: “Welke bal geeft direct Lingo als je de even getallen hebt?”

    De computer geeft over 10.000.000.000.000 jaar het antwoord.

Leave a Reply