Port O’Brien Tivoli de Helling 25-08-2009

“Oh maar dat is heel erg ver lopen hoor meneer”,

zegt het restaurant meisje dat het restaurant waar ze aan haar shirt te zien werkt heeft verlaten om een sigaretje te roken. Haar Brabantse tongval verraadt een studentenbaantje. Dat roken mag niet binnen. Dat mag ook niet op de plek waar ze het wel doet. Ze staat nog in Hoog Catharijne. Beneden aan de trap staat pas een asbak. Die is vol. Ik geef haar groot gelijk.

Niet wat het heel ver lopen betreft. De route en de eindbestemming vallen dan wel buiten de plattegrond van de Utrechtse binnenstad die ik door een automaat heb laten printen, maar de Helling blijkt maar 20 minuten lopen ver te zijn. Op de heen weg that is. Dat is inclusief af en toe op de detail plattegrondjes op de bushalte kijken of ik nog de goede kant op ga. Dat ga ik. De deur is er zelfs nog niet open. Ik zit op de stoep en kijk naar mensen.

“Wat vond je er van?”,

vraagt het meisje in de trein terug. Ik zeg dat ik het goed vond. Zij vond het een beetje tegen vallen. Een half uur en een trein later moet ik haar gelijk geven. Ze vond de cd die ze had zo goed en daar werd ze altijd zo opgewekt van, maar al die grappen en dat gitaar stemmen tussen de nummers hadden een beetje de kracht uit de muziek gehaald.

Ik word ook altijd heel opgewekt van de plaat All We Could Do Was Sing van Port O’Brien. Hoewel de muziek zich daarvoor niet in alle nummers leent. Opener I Woke Up Today is een meezinger en feestnummer van jewelste, maar andere nummers op de plaat zijn eerder melancholisch. Het publiek op het podium uitnodigen en ze op dragen om op een van te voren aangeven moment richting podium te bewegen passen daar in mijn hoofd niet bij. Ik wil melancholie en vissersmannen verhalen. Zanger gitarist Van Pierszalowski werkt namelijk 4 maanden per jaar op de vissersboot van zijn vader en vist dan rond Kodiak Island naar zalm. De nieuwe nummers die gespeeld worden en die waarschijnlijk op de in oktober te verschijnen nieuwe plaat Threadbare zullen staan overtuigen ook niet helemaal. Het klinkt zo gewoontjes. Het eindoordeel zullen we pas vellen als de plaat 9 oktober uitgekomen is.

Maar was Port O’Brien in Tivoli de Helling slecht dan? Nee welnee. Helemaal niet. Het was nog steeds genieten. Port O’Brien heeft wonderschone nummers. Op genoeg momenten vulde mijn hoofd zich met het wat is muziek toch fijn gevoel. Zanger Van Pierszalowski heeft een eigen stemgeluid. Niet te hoog, niet te zuiver, klein rafelig randje op de juiste momenten. De band speelt hecht ondanks het wegens ziek, zwak en misselijk ontbreken van Cambria Goodwin.

Nee Port O’Brien was niet slecht. Wat betreft verwachtingen had ik gewoon iets te hoog ingezet. En dat terwijl ik helemaal niets met vissen als werkwoord heb…

Vind u onderstaande clip ook zo’n ontzettend heerlijk nummer? Ik kocht de vinyl versie van All We Could Do Was Sing bij het concert en kreeg er een gratis eenmalige download link bij om de plaat in mp3 binnen te trekken. Ik heb All We Could Do Was Sing natuurlijk al lang digitaal op de harde schijf staan dus wie het eerst roept om de link in de reageerbox die krijgt de download link. Neem nu maar van mij aan dat het het reageren waard is.

One Response to “Port O’Brien Tivoli de Helling 25-08-2009”

  1. Frommel Says:

    Zo fanatiek aan het spamruimen geweest dat ik hier alle comments heb gedelete…

Leave a Reply