Onder de pannen

Eerder in mijn carriere als werknemer heb ik wel eens een faillissement mee gemaakt. Dat was peanuts. Bij een faillissement weet je namelijk precies waar je aan toe bent. Je raakt je baan kwijt en het duurt weken voor je WW uitkering geregeld is. Daar kwam bij mij helaas ook nog eens bij dat ik moest stoppen met mijn opleiding, omdat die nog niet betaald was, maar ik wist waar ik aan toe was. Baan kwijt, uitslapen.

Het was peanuts in vergelijking met de situatie waar ik de afgelopen weken, maanden heb gezeten. Mijn werkterrein bevindt zich in een gebied waar keiharde klappen vallen in “deze tijd”. Er is geen werk en is het er wel dan verdwijnt het als sneeuw voor de zon. En laat nu precies na de zomer mijn contract aflopen. Ik stond met anderhalve voet stevig op straat.

De afgelopen maanden hoorde ik niets anders dan dat het niet goed ging. Contracten zouden niet verlengd worden en om mij heen bleven verschillende bureau’s opeens leeg achter. Ik begon hem te knijpen. Geen contractverlenging. Geen inkomen. Geen baan te vinden. Ik besefte mij dat ik mij in positie bevond die vanaf oktober financieel wel eens heel vervelend zou kunnen worden.

Het liet mij niet meer los. Waar ik normaal bij het verlaten van het pand mijn werk achter mij liet zat ik nu thuis op de bank te piekeren. Donkere doemscenario’s vulden mijn hoofd. Ik sliep slecht. Ik dronk meer. Mijn O.C.D. vatte de situatie aan om mij nog meer dwang op te leggen.

Vanochtend hoorde ik dat mijn contract verlengd wordt tot 31 maart 2010. Een last die nog groter bleek dan gedacht viel van mijn schouders. Mijn hoofd werd leeg. Mijn handen trilden. Of het wettelijk wel mag een half jaar contract na contracten van een jaar? Het zal mij een worst wezen. Ik ben de komende 9 maanden onder de pannen. Ik heb rust in mijn hoofd en zeeen van tijd om tegen iets anders aan te lopen.

Ik drink vanavond een biertje!

5 Responses to “Onder de pannen”

 1. jack of hearts Says:

  Goed nieuws, ik vind dat je er twee hebt verdiend!

 2. begt Says:

  Ja, want of je nou drinkt vanwege de spanning of drinkt vanwege de ontspanning: een biertje na het werk is een beloning!!

  Ontzettend gefeliciteerd, man! Ik ken het gevoel, zoals ik je vertelde.
  Het MKB moet nog even van ons beiden blijven genieten…

 3. tkorsel Says:

  Geweldig man!gefeliciteerd!!!

 4. esther Says:

  Gefeliciteerd!

 5. She Says:

  Oh, dat is fijn nieuws! Vooral in ‘deze tijd’ inderdaad.

Leave a Reply