Schoenmaker blijf bij uw leest!

Schijnbaar is een beroemd acteur zijn voor een hoop acteurs en actrices niet genoeg. Is het het willen doorbreken van de acteer sleur dat een hoop acteurs zich geroepen voelen om behalve op het grote scherm ons toe te acteren ons ook nog eens uit de speakers van onze geluidsinstallatie toe te zingen? Of is het de honger naar nog meer succes? Acteurs die zo nodig moeten gaan zingen? Schoenmaker blijf bij uw leest!

De ellende begon in de jaren tachtig. Opeens moesten en zouden acteurs een plaat maken. Een welkome afwisseling op alle Stock, Aitken and Waterman bagger die de hitlijsten vulde werd het helaas niet. Zat er werkelijk iemand te wachten op de Bruce Willis’ uitvoering van Under The Boardwalk? Riep de wereld echt zo hard om Heartbeat van Don Johnson? Aan de hoge noteringen in die zelfde hitlijsten te zien helaas wel.

Nee, dan David Hasselhof. Het wandelende borsthaar. De man die met zijn auto praat en in de jaren negentig tieten op het strand tot top amusement verhief. David hield het niet bij 1 plaat. Sinds 1985 bracht hij maar liefst 15 platen uit. Gelukkig pruimen wij Nederlanders de muziek van David niet echt en is het grootste gedeelte ons bespaard gebleven. Dat kan niet gezegd worden van Duitsland waar hij met Looking For Freedom mee liftte op de val van de muur en nog een aantal hits scoorde. Niet vreemd als je wat nummers van hem terug luistert. Er zit nogal een duitse hoempa/schlager saus overheen.

We gaan verder met een inkoppertje. Linda, Roos en Jessica. Ook wel bekend als Katja, Babette en Guusje. Het GTST succes was niet genoeg in 1995. Er moest een plaat uitgebracht worden. Muziek kopend Nederland bewees daarna zijn gebrek aan smaak en liet de eerste single Ademnood maar liefst 7 weken op nummer 1 staan. Kunnen zingen bleek geen issue te zijn. Als je met je lekkere bekkie maar bekend was dan vielen de luisteraars vanzelf plat. Platina plaat tot gevolg.

We zouden verder kunnen gaan met de band Dogstar die wereldwijd volle zalen trok enkel en alleen om de bassist Keanu Reeves, maar Keanu was tenminste zo wijs om het bij basgitaar te houden en zijn “ik kan wel 1 emotie” acteren niet in zang om te zetten. We kunnen het gaan hebben over Billy Bob Thorton, maar wie weet nu eigenlijk wie die man is. We gaan verder met het dieptepunt.

Het dieptepunt werd vorig jaar bereikt. Scarlett Johansson viel hard van haar voetstuk. Scarlett vond het nodig om een plaat vol te mompelen met Tom Waits covers. Mompelen en kreunen, want zingen kun je de klanken die aan haar keel ontsnappen met geen mogelijkheid noemen. Scarlett had beter mooie lippen kunnen blijven tuiten, want Anywhere I Lay My Head werd met stip de slechtste plaat van 2008. Een verzameling dodelijk saaie synthesizer verkrachtingen van Tom Waits nummers. Was hij dood geweest dan zou Tom zich in zijn graf omgedraaid hebben.

Kan het ook goed uitpakken als een acteur zijn leest verlaat? Ja natuurlijk. Er is namelijk ook William Shatner. Beter bekend als Captain Kirk. Shatner heeft al een paar platen volgepropt met covers. Dat hij niet kan zingen deert hem niet. Hij zingt gewoon niet. Hij praat de teksten gewoon de microfoon in. Onevenaarbare klassiekers tot gevolg. Of is het gewoon cult?

Heb ik er nog een paar gemist? Ik hoor het graag!

Volgende keer zangers die zo nodig moeten acteren.

11 Responses to “Schoenmaker blijf bij uw leest!”

 1. jacobdus Says:

  Ik mis 1 actrice die het voor mij bewezen heeft een echte rockchick te zijn.
  Juliette Lewis.

 2. Frommel Says:

  @jacobdus. dan heb je de strekking van dit stuk niet helemaal begrepen.

 3. jacobdus Says:

  Je vraagt toch of je er een paar gemist hebt?

 4. jacobdus Says:

  of bedoel je alleen de mislukte types?

 5. Pollev Says:

  Steven Seagal heeft ook wat cd’s opgenomen. Ik heb er nooit iets van gehoord, maar ik denk dat ik dat niet wil.

 6. Frommel Says:

  @jacobdus. volgens mij noem ik niets het luisteren waard op….
  @pollev. He kijk nu er reageert een russische clown ;-) Ik ontken het bestaan van Steven Seagal. Dat maakt het leven een stuk aangenamer…

 7. André Says:

  Will Smith (al twijfel ik of hij nu een rappende acteur of een acterende rapper is…

  Verder misschien John Travolta, hoewel ik persoonlijk stiekem best een zwak heb voor die Grease-nummertjes

  En natuurlijk 30 Seconds to Mars, die enorme kutband van Jared Leto.

 8. André Says:

  oja, en dan vergeet ik Antonie Kamerling nog!

  Hero – “Toen ik je zag”

  *ril*

 9. She Says:

  Voor het andersom logje heb ik er al eentje, Madonna…

  En hoe zit het met Jack Black, is dat een zingende acteur of acterende zanger. Ik vind hem in beide rollen erg irritant.

  En ik vond Linda, Roos en Jessica best leuk hoor ;-).

 10. Niels Says:

  Wat nog erger is, is als acteurs/-trices zich aan de beeldende kunst gaan wijden: ik noem een Jeroen Krabbe wiens gepruts al sinds jaar en dag de best verkopende wandkalenders in den lande vult. Dan zit er in muziek nog een soort “bullshit detector”, dat als het echt kut is de meeste mensen het toch niet slikken ook al is de muzikant in kwestie Antonie Kamerling (die vervolgens ook nog aan iedereen laat weten hoe schromelijk miskend hij is). Een tip, Antonie: ga schilderen!
  P.S.: Ik heb nog een banjo maar er ontbreken een paar snaren.
  P.S. 2: P.S. 1 was alleen voor Frommel bedoeld.
  P.S. 3: Mooi nieuw blog trouwens!

 11. jack of hearts Says:

  Gelukkig kan ik niet zo veel voorbeelden meer verzinnen, verdringen werkt soms blijkbaar wel. Er schoot me trouwens wel een voorbeeld te binnen van iemand die zowel in het acteren als in het zingen een abominabel niveau wist te halen.
  Appolonia, een wicht dat gespeend van fatsoenlijke kleding en teksten van meer dan drie woorden in een filmpje van Prince mocht spelen, Purple Rain. En ze mocht ook een door hem gemaakt hijgerig liedje zingen….. (ik moest even nadenken hoor) Sex Shooter.

Leave a Reply