Zij en het liedje

-“Weet je, ieder keer dat ik jou zie moet ik aan een liedje denken.”
-“Moet je door mij aan een liedje denken?”
-“Ja altijd. Sorry.”
-“Sorry? Waarom moet je als je mij ziet aan een liedje denken.”
-“Omdat ik het zo’n ontzettend mooi liedje vind.”
-“Nu moet ik blozen. Welk liedje is het dan?”
-“Ja dat is juist het probleem.”

Ik weet helemaal niet wie je bent. Ik wil weten wie je bent. Waarom ken ik jou niet? Wie ben je? Van welke muziek hou je? Wat is je favoriete film? Lees je wel eens een boek en zo ja welk boek? Waar kijk je graag naar op televisie? Hou je ook van in de herfst over het strand wandelen? Wat eet je het liefst als je op een zonnig terras zit?

-“Dat is juist het probleem? Je maakt me nieuwsgierig. Vertel.”
-“Nee ik kan het niet zeggen en ik ga het liedje ook niet zingen.”
-“Ik begrijp er helemaal niets meer van, maar ik denk dat ik me vereerd voel.”

Heb je eigenlijk kinderen? Hoeveel broers en zussen heb je? Waar woon je eigenlijk? Hoe drink je je koffie of ben je van de thee? Trek je een oranje overall aan tijdens voetbal toernooien? Hou je er van om soms een heel weekend niets te doen? Of ben je een sportschool type? Drink je bier of wijn of blauwe knoop? Is er een man in je leven?

-“Je moet je niet vereerd voelen. Ik schaam me dood dat ik aan dat liedje denk als ik jou zie.”
-“Je schaamt je dood?”
-“Ja.”

Ik zal je nooit vertellen welk liedje het is. Dat zou ongepast zijn. Dat verdient iemand als jij niet. Je moet je dan ook helemaal niet vereerd voelen. Ik zal het je nooit vertellen. Ik durf zo al amper iets tegen je te zeggen. Als je vlak bij me staat voel ik je. Je rilt door me heen. Komt er al wat uit mijn mond dan moet ik mijn hele hebben en houden in zetten om niet in gestotter uit te barsten. Ik doe al zo mijn best om niet te lang naar je te kijken.

-“Ik schaam me dood, omdat…”
-“Omdat?”
-“Omdat het liedje over een hoer gaat, maar jouw naam draagt”
-“…”
-“En iedere uitleg heeft nu geen zin meer.”

Nee ik zal je nooit vertellen dat ik aan een liedje moet denken als ik jou zie en al helemaal niet aan welk liedje. Ik baal zeven keer in het rond dat juist dit liedje jouw naam draagt en niet een prachtig gedicht. Ik zal je nooit vertellen dat ik aan dit liedje moet denken als ik jou zie.

Ik zal al blij zijn als ik ooit alle bovenstaande vragen aan je zou durven stellen en de laatste met een nee beantwoord zou worden.

Leave a Reply