Uit de polderklei getrokken

Mijn beste vriend, die we allemaal hebben als we zes zijn, woonde schuin aan de overkant. Teun heette hij. Teun was een nakomertje. Waar mijn ouders vanuit het Westland richting de nieuwe stad waren getrokken hadden zijn ouders dat vanuit een platteland gedeelte van Nederland gedaan.

De vader van Teun sprak met een onevenaarbaar accent. Ik verstond hem nooit. Het was alsof er Zwahili tegen me gesproken werd. Als ik in hun huis aan de keukentafel aan een glaasje priklimonade zat en hij vroeg iets aan mij, dan antwoorde ik op goed geluk ja of nee. Ik werd in no time een meester in het juist gokken van de benodigde ja of nee, want de gesprekken verliepen de volle drie zinnen die ze duurden vlot. Of ik verstond niet dat hij me voor gek versleet. Dat kan ook

Ik voelde me er altijd een beetje ongemakkelijk door de vader en het plastic bloemenschort dat zijn moeder droeg. Ik had het gevoel of ik in een tijdmachine stapte als ik door de voordeur naar binnen kwam. Bij Teun kwam je via de voordeur binnen. Bij ons thuis via de schuur. Toch kwam ik er graag, want Teun had een gaaf tafelvoetbalspel. Dat speelden we op de slaapkamer van zijn veel oudere broer. Een broer die ik volgens mij nooit gezien heb. De oudere broer als onopgelost mysterie van mijn jeugd.

Naast ons woonden Ali en Helena. Mijn buurmeisjes. Helena was een jaar ouder dan ik. Ali een jaar jonger. Twee maal per jaar was ik het enige jongetje tussen 12 meisjes op hun verjaardagspartijtjes. Het waren mijn ongelukkigste dagen van het jaar. Iedere keer weer probeerde ik er onder uit te komen, maar met dwingende hand stuurde mijn moeder me telkens weer naar de voordeur naast ons.

Bij Ali en Helena thuis waren ze flink in de heer. Hun moeder vloekte niet, maar riep potverdriedubbeltjes! Ik vond het maar stom. In de winter zat ik met Ali op een slee in de besneeuwde achtertuin. In mijn foto album zit een foto van Helena in een bruine theedoekenjurk.

3 Responses to “Uit de polderklei getrokken”

  1. Mike's Webs Says:

    Heerlijk stukje autobio.

  2. Frommel » Blog Archive » Uit de polderklei getrokken Says:

    […] de polderklei getrokken. Een autobiografie van mijn leven. Deel 1, 2, […]

  3. Frommel » Blog Archive » Uit de polderklei getrokken Says:

    […] Uit de polderklei getrokken. Een autobiografie van mijn leven. Deel 1, 2, […]

Leave a Reply